wtorek, 27 grudnia 2011

TIRAMISU

SKŁADNIKI:
  1. 30 dag podłużnych biszkoptów
  2. 2 opakowania (50 dag) mascarpone
  3. 4 jajka
  4. 4-5 łyżek bardzo drobnego cukru kryształu
  5. 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  6. 50 ml alkoholu (do wyboru: likier migdałowy amaretto rum koniak lub nawet żubrówka)
  7. 2 łyżki ciemnego kakao
WYKONANIE:

Wsyp do miseczki kawę rozpuszczalną, wlej niepełne 2 szklanki niezbyt gorącej wody, wymieszaj. Wlej alkohol. Połącz trunek z kawą i odstaw do ostygnięcia. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek wsyp 3/4 przygotowanego cukru i ucieraj mikserem na kogel-mogel. Wrzuć do kogla-mogla serek mascarpone i najpierw lekko wymieszaj łyżką, a potem mikserem. Miksuj, aż składniki się połączą. Do białek dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać pianę. Gdy zesztywnieje, wsyp pozostały cukier i kontynuuj ubijanie przez 1-2 minuty. Przełóż ubite białka do naczynia z kremem i delikatnie wymieszaj łyżką.  Bierz po jednym biszkopcie i na moment zanurzaj w naparze. Mają być wilgotne tylko z wierzchu. Nasączone układaj rzędami aż przykryją dno naczynia.  Wyłóż na ciastka połowę kremu i oprósz przez sitko połową kakao. Ułóż drugą warstwę nasączonych ciastek, przykryj resztą kremu. Teraz deser przez co najmniej 5 godzin musi zastygać w lodówce. Dopiero przed podaniem posyp tiramisu resztą kakao.