czwartek, 29 grudnia 2011

CZEKOLADOWE Z MUSEM

SKŁADNIKI:

CIASTO
  1. 150 g masła
  2. 150 g połamanej na kostki ciemnej czekolady
  3. 5 dużych jajek
  4. 1 łyżka kakao
  5. 175 g drobnego cukru do wypieków
MUS
  1. 100 g masła
  2. 100 g połamanej na kostki ciemnej czekolady
  3. 3 duże jajka
  4. 2 łyżeczki kakao
  5. 115 g drobnego cukru do wypieków
  6. 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
WYKONANIE:

CIASTO

W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Jeśli nie masz takiego rondelka umieść czekoladę i masło w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać.Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 - 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem, moje ciasto opadło jeszcze będąc w piekarniku). Nie wyjmować z formy.

MUS

W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną).

WYKOŃCZENIE:

Masę wylać na środek upieczonego spodu. Dekoracja z ciemniejszych smug na musie powstała z reszty masy czekoladowej. Ciasto przykryć, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.