czwartek, 29 grudnia 2011

MURZYNEK

SKŁADNIKI:

CIASTO
  1. 200 g masła, bardzo miękkiego
  2. 200 g miałkiego cukru
  3. 250 g jogurtu naturalnego
  4. 3 jajka
  5. 2 - 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  6. 200 g mąki pszennej
  7. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  9. 60 g kakao 100 g zmielonych na proszek migdałów bez skórek
POLEWA
  1. po 1/4 szklanki (60 ml): wody
  2. likieru kawowego 
  3. cukru
  4. kakao
  5. masła


WYKONANIE:

CIASTO

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Do misy miksera włożyć bardzo miękkie masło. Dodać cukier i ubijać mikserem przez 10 - 12 minut, aż będzie puszyste i kremowe. Do drugiej miski wlać jogurt, dodać jajka, wanilię i zmiksować mikserem lub roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, wymieszać ze zmielonymi migdałami. Połączyć (miksując chwilę mikserem na małych obrotach lub mieszając delikatnie widelcem) z utartym masłem oraz masą jajeczną. Składniki najlepiej delikatnie mieszać dodając je na przemian, podzielone na 3 partie. Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 70 minut (po 65 minutach pieczenia wetknąć w środek ciasta patyczek i sprawdzić czy jest już suchy). Całkowicie ostudzić, wyjąć z foremki i polać polewą. Przechowywać w zamkniętym pojemniku na ciasto lub zawinięte w folię aluminiową.

POLEWA

Wszystkie składniki oprócz masła umieścić w rondelku i mieszając podgrzać do zagotowania. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 4 - 5 minut, aż polewa nieco zgęstnieje. Odstawić z ognia, dodać masło i mieszać aż się roztopi. Ostudzić i odczekać aż polewa zgęstnieje.

WYKOŃCZENIE

Wystudzone ciasto oblać polewą