CIASTO
- • 200 g masła, bardzo miękkiego
- • 200 g miałkiego cukru
- • 250 g jogurtu naturalnego
- • 3 jajka
- • 2 - 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- • 200 g mąki pszennej
- • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- • 60 g kakao • 100 g zmielonych na proszek migdałów bez skórek
- po 1/4 szklanki (60 ml): wody
- likieru kawowego
- cukru
- kakao
- masła
WYKONANIE:
CIASTO
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Do misy miksera włożyć bardzo miękkie masło. Dodać cukier i ubijać mikserem przez 10 - 12 minut, aż będzie puszyste i kremowe. Do drugiej miski wlać jogurt, dodać jajka, wanilię i zmiksować mikserem lub roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, wymieszać ze zmielonymi migdałami. Połączyć (miksując chwilę mikserem na małych obrotach lub mieszając delikatnie widelcem) z utartym masłem oraz masą jajeczną. Składniki najlepiej delikatnie mieszać dodając je na przemian, podzielone na 3 partie. Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 70 minut (po 65 minutach pieczenia wetknąć w środek ciasta patyczek i sprawdzić czy jest już suchy). Całkowicie ostudzić, wyjąć z foremki i polać polewą. Przechowywać w zamkniętym pojemniku na ciasto lub zawinięte w folię aluminiową.
POLEWA
Wszystkie składniki oprócz masła umieścić w rondelku i mieszając podgrzać do zagotowania. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 4 - 5 minut, aż polewa nieco zgęstnieje. Odstawić z ognia, dodać masło i mieszać aż się roztopi. Ostudzić i odczekać aż polewa zgęstnieje.
WYKOŃCZENIE
Wystudzone ciasto oblać polewą