- ok. 80 dag cukru pudru
- 50 g glukozy ( w proszku)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml zimnej wody
- 3 łyżeczki margaryny Planta
- olejek migdałowy
WYKONANIE:
Zalać żelatynę zimną wodą, odstawić na ok 5 minut. Postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się rozluźni. Wsypać glukozę, uważać żeby papka się nie zagotowała. Jeśli się zagotuje należy zacząć od nowa
Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi. Wlać olejek migdałowy. Połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna. Cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jeśli uznasz ,ze masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jeśli będzie zbyt sucha dodaj Plantę.