piątek, 30 grudnia 2011

KARPATKA

SKŁADNIKI:

CIASTO

1/2 kostki margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
4 jaja

KREM

1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń
1 szklanka cukru
1 kostka masła

WYKONANIE:

CIASTO

Margarynę i wodę zagotować. Wsypać mąkę, wymieszać i zaparzażyć 2 - 3 minuty. Po wystudzeniu dodać jaja. Podzielić ciasto na 2 części i każdy piec około 1 godzinę.


KREM


Mleko zagotować z cukrem, dodać obie mąki i ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć masło i dodać wystudzony budyń.

WYKOŃCZENIE

Posmarować jedną część ciasta, przykryć drugą. Wstawić do lodówki na ok 3 godziny. Oprószyć cukrem pudrem.