CIASTO
- 4,5 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 15 dag masła
- 2 żółtka
- 1,5 szkl. mąki
- 900g sera białego
- 10 żółtek
- 10 łyżek cukru pudru
- 10 dag płynnego masła
- 10 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 450 ml mleka
- 12 białek
- 1/2 szkl. cukru
WYKONANIE:
CIASTO
Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 200 stopniach.
MASA
Trzykrotnie zmielony twaróg ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem, dodajemy masło, obie mąki i mleko. Białka ubijamy z cukrem, następnie mieszamy z masą i wykładamy na ciasto.
WYKOŃCZENIE:
Pieczemy 5 minut w 220 stopniach, otwieramy piekarnik i oddzielamy nożem brzegi od blachy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, następnie otwieramy piekarnik na 15 minut (lub odstawiamy ciasto) i znów pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Zimne posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.