środa, 28 grudnia 2011

SERNIK WIEDEŃSKI

SKŁADNIKI:

CIASTO
  1. 4,5 łyżki cukru
  2. 1 cukier waniliowy
  3. 15 dag masła
  4. 2 żółtka
  5. 1,5 szkl. mąki
MASA
  1. 900g sera białego 
  2. 10 żółtek 
  3. 10 łyżek cukru pudru
  4. 10 dag płynnego masła
  5. 10 łyżek mąki pszennej
  6. 8 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  7. 450 ml mleka
  8. 12 białek
  9. 1/2 szkl. cukru

WYKONANIE:

CIASTO

Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 200 stopniach. 

MASA

Trzykrotnie zmielony twaróg ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem, dodajemy masło, obie mąki i mleko. Białka ubijamy z cukrem, następnie mieszamy z masą i wykładamy na ciasto. 

WYKOŃCZENIE:

Pieczemy 5 minut w 220 stopniach, otwieramy piekarnik i oddzielamy nożem brzegi od blachy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, następnie otwieramy piekarnik na 15 minut (lub odstawiamy ciasto) i znów pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Zimne posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.