CIASTO
- • 120 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kosteczki
- • 125 ml kwaśnej śmietany 18%
- • 150 g drobnego cukru trzcinowego
- • 300 g mąki
- • 3 łyżki kakao
- • 1 łyżeczka sody
- • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- • 120 g miękkiego masła
- • 200 g cukru
- • 2 jajka, rozdzielone żółtka od białek
- • 140 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kosteczki
- • 110 ml kwaśnej śmietany 18%
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
CIASTO
W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu, ciągle mieszając roztopić czekoladę z kwaśną śmietaną i cukrem trzcinowym. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masło utrzeć mikserem na puszystą i kremową masę. Stopniowo dodawać cukier, potem wbijać po jednym żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po trochu mąkę na zmianę z wodą (175 ml). Połączyć z czekoladową masą i białkami ubitymi na bardzo sztywną pianę.Ciasto rozłożyć podzielić na dwa i piec w wysmarowanych masłem i oprószonych mąką tortownicach (22cm), piec przez ok 25 minut.
POLEWA
Włożyć do miseczki i ustawić ją na garnuszku z lekko gotującą się niewielką ilością wody. Mieszając roztopić czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać z podgrzaną kwaśną śmietaną
ŚMIETANA
Ubić z cukrem pudrem i esencją waniliową na sztywną pianę.
WYKOŃCZENIE:
Pierwszy blat ciasta posmarować grubo bitą śmietaną i przykryć drugim blatem. Posmarować wierzch polewą i podawać.