czwartek, 29 grudnia 2011

DIABELSKIE CIASTO

SKŁADNIKI:

CIASTO
  1. 120 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kosteczki
  2. 125 ml kwaśnej śmietany 18%
  3. 150 g drobnego cukru trzcinowego
  4. 300 g mąki
  5. 3 łyżki kakao
  6. 1 łyżeczka sody
  7. 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 120 g miękkiego masła
  9. 200 g cukru
  10. 2 jajka, rozdzielone żółtka od białek
  POLEWA
  1. 140 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kosteczki
  2. 110 ml kwaśnej śmietany 18%
 ŚMIETANA
  1.  250 ml śmietanki kremówki
  2. 1 łyżeczka cukru pudru
  3. 1 łyżeczka esencji waniliowej
WYKONANIE:

CIASTO

W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu, ciągle mieszając roztopić czekoladę z kwaśną śmietaną i cukrem trzcinowym. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masło utrzeć mikserem na puszystą i kremową masę. Stopniowo dodawać cukier, potem wbijać po jednym żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po trochu mąkę na zmianę z wodą (175 ml). Połączyć z czekoladową masą i białkami ubitymi na bardzo sztywną pianę.Ciasto rozłożyć podzielić na dwa i piec w wysmarowanych masłem i oprószonych mąką tortownicach (22cm), piec przez ok 25 minut.

 POLEWA

Włożyć do miseczki i ustawić ją na garnuszku z lekko gotującą się niewielką ilością wody. Mieszając roztopić czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać z podgrzaną kwaśną śmietaną

ŚMIETANA

Ubić z cukrem pudrem i esencją waniliową na sztywną pianę.

WYKOŃCZENIE:

Pierwszy blat ciasta posmarować grubo bitą śmietaną i przykryć drugim blatem. Posmarować wierzch polewą i podawać.