CIASTO
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej2 dag cukru pudru do posypania rolady
- tłuszcz do wysmarowania
- śmietana 30%
- maliny.
- śmietan fix
- cukier waniliowy
- cukier kryształ
CIASTO
Płaską formę wyłożyć papierem pergaminowym wysmarowanym tłuszczem. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na gładką puszystą masę. Ubić sztywną pianę z białek. Do żółtek dodawać partiami pianę i przesianą mąkę. Ciasto lekko wymieszać, umieścić w formie i wyrównać na grubość około 1-1,5 cm. Piec w gorącym piekarniku 10-15 minut. Upieczony placek wyłożyć na ściereczkę, odwracając dnem do góry, ściągnąć pergamin i zwinąć lekko za pomocą ściereczki placek w rulon.
ŚMIETANA
Ubić śmietanę na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego , smietan fixu i cukru kryształu.
WYKOŃCZENIE
Ostudzony placek rozwinąć. Posmarować równo ciasto bitą śmietaną wymieszaną ze świeżymi malinami lub innymi owocami, np. pokrojonymi droniutko truskawkami czy jagodami. Ciasto ponownie zwinąć i pozostawić na 30-60 minut w ściereczce. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Posypać cukrem pudrem.