wtorek, 27 grudnia 2011

ROLADA ŚMIETANOWA

SKŁADNIKI:

CIASTO
  1. 5 jaj
  2. 5 łyżek cukru
  3. 5 łyżek mąki pszennej2 dag cukru pudru do posypania rolady
  4. tłuszcz do wysmarowania
NADZIENIE
  1. śmietana 30%
  2. maliny. 
  3. śmietan fix
  4. cukier waniliowy
  5. cukier kryształ
WYKONANIE:

CIASTO

Płaską formę wyłożyć papierem pergaminowym wysmarowanym tłuszczem. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na gładką puszystą masę. Ubić sztywną pianę z białek. Do żółtek dodawać partiami pianę i przesianą mąkę. Ciasto lekko wymieszać, umieścić w formie i wyrównać na grubość około 1-1,5 cm. Piec w gorącym piekarniku 10-15 minut. Upieczony placek wyłożyć na ściereczkę, odwracając dnem do góry, ściągnąć pergamin i zwinąć lekko za pomocą ściereczki placek w rulon.

ŚMIETANA

Ubić śmietanę na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego , smietan fixu i cukru kryształu.

WYKOŃCZENIE

Ostudzony placek rozwinąć. Posmarować równo ciasto bitą śmietaną wymieszaną ze świeżymi malinami lub innymi owocami, np. pokrojonymi droniutko truskawkami czy jagodami. Ciasto ponownie zwinąć i pozostawić na 30-60 minut w ściereczce. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Posypać cukrem pudrem.