wtorek, 27 grudnia 2011

KREM BUDYNIOWY I

SKŁADNIKI:

  1. 2-3 żółtka
  2. 3/4 szkl. cukru
  3. cukier waniliowy
  4. 2 łyżki mąki pszennej
  5. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  6. 1/2 l mleka
  7. masło lub margaryna 

WYKONANIE:

 1/2 szklanki mleka odlać i rozmieszać w nim obie mąki, żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich mąkę z mlekiem. Resztę mleka zagotować i wrzące wlewać do żółtek z mąką ciągle mieszając. Całość postawić jeszcze na gaz i mieszając doprowadzić budyń do zgęstnienia. Po ostudzeniu zmiksować dobrze z masłem, dodając budyń stopniowo, po jednej łyżce. Do masy można dodać kakao, kawę rozpuszczalną albo jakieś owoce.