środa, 28 grudnia 2011

KREM KOKOSOWY

SKŁADNIKI:

  1. 750ml mleka
  2. 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  3. 5 kopiastych łyżek mąki pszennej
  4. 6 łyżek cukru
  5. 220g miękkiego masła
  6. 180g kokosu
  7. 2 łyżki likieru kokosowego lub pinacolada
WYKONANIE: 

Połowę mleka zagotować w garnku z grubym dnem.Pozostałą część zmiksować z budyniami, cukrem i mąką, by nie było grudek. Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować do zgęstnienia, ciągle mieszając.
Przygotowany budyń ostudzić przykrywając go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim kożuch.Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać do niego chłodny budyń i likier, cały czas miksując, a na końcu dodać kokos.