piątek, 23 grudnia 2011

BROWNIE

SKŁADNIKI:

  1. 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
  2. 1 kostka (200 g) masła
  3. 100 g mąki
  4. 300 g cukru
  5. 6 jaj
  6. 50 g łuskanych włoskich orzechów


WYKONANIE:
 
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami. Spód blachy ( u mnie 26×21) wyłożyć pergaminem/ wysmarować tłuszczem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18-20 minut (piekłam o ok.5 minut dłużej). Ostudzić, wyjąć do góry dnem.