środa, 28 grudnia 2011

MAKOWIEC

SKŁADNIKI:

CIASTO
  1. 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  2. 180 ml letniego mleka
  3. 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
  4. 6 żółtek
  5. 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  6. 6 łyżek cukru
  7. 1,5 łyżki oleju
  8. pół łyżeczki soli
  9. 1,5 łyżki spirytusu  1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
MASA
  1. 500 g maku
  2. 250 g cukru
  3. 100 g rodzynków
  4. 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  5. 1 łyżka miodu
  6. olejek arakowy
  7. 1 łyżka miękkiej margaryny
  8. kandyzowana skórka pomarańczowa
WYKONANIE:

CIASTO

Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

MASA

Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).


WYKOŃCZENIE:

Ciasto podzielić według uznania, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.