piątek, 30 grudnia 2011

CZEKOLADOWIEC

SKŁADNIKI:

CIASTO
  1. 150 g miękkiego masła
  2. 225 g gorzkiej czekolady
  3. 5 dużych jaj (w temp. pokojowej)
  4. 3/4 szklanki cukru
  5. olejek waniliowy (lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)
  6. pół łyżeczki soli
POLEWA
  1. 225 g gorzkiej czekolady
  2. pół szklanki śmietanki kremówki 
WYKONANIE:

CIASTO

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Natłuszczamy tortownicę i wysypujemy ją odrobiną mąki. Pozostałe masło roztapiamy w kąpieli wodnej z 225 g czekolady, Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy do białości z cukrem i sporą ilością olejku waniliowego. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Ostrożnie dodajemy czekoladę do żółtek, po łyżce, cały czas delikatnie mieszając. Równie delikatnie dodajemy białka.
Wlewamy masę do tortownicy, pieczemy ok. 40 min.

POLEWA

W kąpieli wodnej roztapiamy 225 g czekolady ze śmietanką, nie doprowadzając do wrzenia.