CIASTO
- 150 g miękkiego masła
- 225 g gorzkiej czekolady
- 5 dużych jaj (w temp. pokojowej)
- 3/4 szklanki cukru
- olejek waniliowy (lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)
- pół łyżeczki soli
- 225 g gorzkiej czekolady
- pół szklanki śmietanki kremówki
CIASTO
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Natłuszczamy tortownicę i wysypujemy ją odrobiną mąki. Pozostałe masło roztapiamy w kąpieli wodnej z 225 g czekolady, Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy do białości z cukrem i sporą ilością olejku waniliowego. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Ostrożnie dodajemy czekoladę do żółtek, po łyżce, cały czas delikatnie mieszając. Równie delikatnie dodajemy białka.
Wlewamy masę do tortownicy, pieczemy ok. 40 min.
POLEWA
W kąpieli wodnej roztapiamy 225 g czekolady ze śmietanką, nie doprowadzając do wrzenia.