CIASTO
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- 2 galaretki pomarańczowe
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 opakowania śmietan-fixu
- 50 dag śmietany kremówki
- gorzka czekolada do dekoracji
WYKONANIE:
Szykujemy
biszkopt. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę powoli
dodając cukier. Dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając. Na koniec
dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie
mieszamy. Wylewamy na standardową prostokątną blachę wyłożoną papierem
do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Studzimy
na kratce. Jabłka ścieramy na tarce i podsmażamy kilka minut. Wsypujemy galaretki i
dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą. Gorącą masę wykładamy na
biszkopt (najlepiej robić to w formie, w której piekliśmy biszkopt).
Studzimy. Kremówkę ubijamy z cukrami i śmietan fixem. Rozprowadzamy na jabłkach. Posypujemy startą czekoladą i schładzamy.