sobota, 24 grudnia 2011

SZARLOTKA KRÓLEWSKA

SKŁADNIKI:

CIASTO
  1. 5 jaj
  2. 5 łyżek cukru
  3. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  4. 3 łyżki mąki pszennej
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 NADZIENIE
  1. 1,5 kg jabłek
  2. 2 galaretki pomarańczowe
  3. 1 łyżka cukru pudru
  4. 1 łyżka cukru waniliowego
  5. 2 opakowania śmietan-fixu
  6. 50 dag śmietany kremówki
  7. gorzka czekolada do dekoracji 

WYKONANIE:

Szykujemy biszkopt.  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę powoli dodając cukier.  Dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając.  Na koniec dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.  Wylewamy na standardową prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.  Studzimy na kratce. Jabłka ścieramy na tarce i podsmażamy kilka minut.  Wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą.  Gorącą masę wykładamy na biszkopt  (najlepiej robić to w formie, w której piekliśmy biszkopt). Studzimy. Kremówkę ubijamy z cukrami i śmietan fixem.  Rozprowadzamy na jabłkach.  Posypujemy startą czekoladą i schładzamy.