- 1 kg żytniej mąki
- 0,5 kg miodu
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- jajo
- mały kieliszek spirytusu
- przyprawa do pierników
- szklanka lekko posiekanych orzechów włoskich i migdałów.
WYKONANIE:
Miód rozgrzać z przyprawą do piernika. Do mąki dodać ciepły miód i wyrobić ciasto, dodać sodę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody, jajo, spirytus i wyrabiać, aż powstanie plastyczna masa. Do wyrobionego ciasta dodać orzechy i migdały i jeszcze raz wyrobić. Rozłożyć ciasto na blaszce wyłożonej papierem do wypieków na grubość ok. 3 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st C około godziny. Gdyby zbytnio się rumieniło, nakryć ciasto folią aluminiową. Odłożyć ciasto zawinięte w ściereczkę i ew. arkusz folii do żywności co najmniej na 3 dni, aby skruszało. Bezpośrednio po upieczeniu jest bardzo twarde i kruchości nabiera dopiero po tym czasie.