wtorek, 27 grudnia 2011

PIJANA WISNIA

SKŁADNIKI:
CIASTO
  1. 10 jajek
  2. 3/4 szklanka mąki ziemniaczanej
  3. 3/4 szklanka mąki tortowej
  4. 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  5. cukier waniliowy podwójny
  6. 1 szklanka czubata cukru
  7. 2 łyżki czubate ciemnego kakao
  8. 1/4 szklanki czekolady w proszku
KREM
  1. 2 kremy czekoladowe do tortów
  2. 2 czubate łyżki czekolady w proszku
  3. masło roślinne 250 gram.
  4. 3 łyżki spirytusu.
PONCZ
  1. 1,5 szklanki chłodnej przegotowanej wody
  2. cukier do smaku
  3. 3 łyżki spirytusu
  4. sok z cytryny
  5. zapach arakowy
NADZIENIE
  1. wiśnie w syropie
  2. 3 łyżki alkoholu
WYKONANIE

CIASTA

Białka oddzielić od żółtek(jajka powinny być zimne z lodówki)
dodać szczyptę soli,ubić sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy,następnie żółtka i dalej ubijać ,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia kakao i czekoladą, delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 25×40 cm wysmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia.
 Piec w 180st C około 50 min.

KREM

Krem zrobić wg przepisu na opakowaniu,dodać masło,na końcu alkohol,wszystko wymieszać.
WYKOŃCZENIE

Upieczone ciasto przekroić na trzy,nasączyć ponczem,przełożyć kremem,następnie przykryć drugim ciastem,znów krem i ciasto.
Lekko posmarować pozostałym kremem,do wiśni w syropie wlać 1 łyżkę alkoholu,wymieszać,przed podaniem polać ciasto i udekorować śmietaną.