SKŁADNIKI:
CIASTO
- 10 jajek
- 3/4 szklanka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanka mąki tortowej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy podwójny
- 1 szklanka czubata cukru
- 2 łyżki czubate ciemnego kakao
- 1/4 szklanki czekolady w proszku
KREM
- 2 kremy czekoladowe do tortów
- 2 czubate łyżki czekolady w proszku
- masło roślinne 250 gram.
- 3 łyżki spirytusu.
- 1,5 szklanki chłodnej przegotowanej wody
- cukier do smaku
- 3 łyżki spirytusu
- sok z cytryny
- zapach arakowy
- wiśnie w syropie
- 3 łyżki alkoholu
WYKONANIE
CIASTA
Białka oddzielić od żółtek(jajka powinny być zimne z lodówki)
dodać szczyptę soli,ubić sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy,następnie żółtka i dalej ubijać ,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia kakao i czekoladą, delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 25×40 cm wysmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w 180st C około 50 min.
dodać szczyptę soli,ubić sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy,następnie żółtka i dalej ubijać ,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia kakao i czekoladą, delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 25×40 cm wysmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w 180st C około 50 min.
Krem zrobić wg przepisu na opakowaniu,dodać masło,na końcu alkohol,wszystko wymieszać.
WYKOŃCZENIE
Upieczone ciasto przekroić na trzy,nasączyć ponczem,przełożyć kremem,następnie przykryć drugim ciastem,znów krem i ciasto.
Lekko posmarować pozostałym kremem,do wiśni w syropie wlać 1 łyżkę alkoholu,wymieszać,przed podaniem polać ciasto i udekorować śmietaną.
Lekko posmarować pozostałym kremem,do wiśni w syropie wlać 1 łyżkę alkoholu,wymieszać,przed podaniem polać ciasto i udekorować śmietaną.