sobota, 24 grudnia 2011

SZARLOTKA I

SKŁADNIKI:

CIASTO
  1. 4 szklanki mąki
  2. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  3. 3/4 kostki margaryny
  4. 1 szklanka cukru
  5. 1 cukier waniliowy
  6. 2 całe jajka + 2 żółtka
  7. 3 łyżki kwaśnej śmietany
NADZIENIE
  1. 2 kg jabłek
  2. 1 cukier waniliowy
  3. 1 łyżka bułki tartej
WYKONANIE:

CIASTA

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.

NADZIENIA

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.

Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka gotowa - smacznego.