- 200 g miękkiego masła,
- 2 jajka o temperaturze pokojowej,
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao,
- czerwony barwnik
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli,
- 1 szklanka maślanki o temperaturze pokojowej,
- 1 łyżka octu 6%,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka ekstraktu z waniliowego
WYKONANIE:
Utrzeć masło z cukrem do białości stopniowo dodając jajka. Kakao wymieszać z barwnikiem i połączyć z masą. Dodać wanilię. Mąkę wymieszać z solą, a następnie dodawać na przemian z maślanką do masy maślano-jajecznej. Wymieszać sodę z octem, powinno się spienić, dodać do masy i wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C, około 50 minut.