piątek, 23 grudnia 2011

RED VELVET

SKŁADNIKI:

  1.     200 g miękkiego masła,
  2.     2 jajka o temperaturze pokojowej,
  3.     1 szklanka cukru
  4.     2 łyżki kakao,
  5.     czerwony barwnik
  6.     2,5 szklanki mąki
  7.     1 łyżeczka soli,
  8.     1 szklanka maślanki o temperaturze pokojowej,
  9.     1 łyżka octu 6%,
  10.     3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  11.     1 łyżeczka ekstraktu z waniliowego 

WYKONANIE:


 Utrzeć masło z cukrem do białości stopniowo dodając jajka. Kakao wymieszać z barwnikiem i połączyć z masą. Dodać wanilię. Mąkę wymieszać z solą, a następnie dodawać na przemian z maślanką do masy maślano-jajecznej. Wymieszać sodę z  octem, powinno się spienić, dodać do masy i wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C, około 50 minut.