piątek, 30 grudnia 2011

KREM MAŚLANY IV

SKŁADNIKI:
  1.  4 całe jajka
  2. 1-1,5 szklanki cukru
  3. 2 kostki masła 
  4. szczypta soli
  5. 50 ml spirytusu lub wódki
  6. 1 duży cukier waniliowy
  7. 200 g czekolady deserowej/gorzkiej lub 100 g deserowej/gorzkiej i 100 g mlecznej 
WYKONANIE:

Jajka ubijać z cukrem,cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje,powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła.Po ubiciu odstawić do przestudzenia.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę.Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną.Na koniec powolutku dodać spirytus.