czwartek, 29 grudnia 2011

SEMIFREDO

SKŁADNIKI:
  1. 50 dag truskawek mrożonych
  2. cukier do smaku
  3. 1 łyżeczka mąki kukurydzianej rozpuszczona w 2 łyżkach wody
  4. 1 łyżeczka soku z cytryny
  5. 3 jajka
  6. 1/2 szklanki cukru
  7. 25 dag sera mascarpone
  8. kilka kropli olejku waniliowego
  9. 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  10. 10 dag startej czekolady
  11. 20 włoskich podłużnych biszkoptów jak do tiramisu
  12. 100 ml likieru czekoladowego lub amaretto

WYKONANIE:

Truskawki rozmrażam, dodaję cukier, gotuję 7 minut i przecieram przez sitko. Dodaję mąkę, zagotowuję, dodaję sok z cytryny i ponownie zagotowuję. Formę keksową wykładam pergaminem, zostawiając 10 cm brzegu poza formę i wstawiam do zamrażalnika.Ucieram żółtka z cukrem, aż powstanie gładka masa. Wciąż ucierając, dodaję ser mascarpone, wanilię i skórkę cytrynową. Masę delikatnie mieszam ze sztywną pianą z białek. Układam w formie pierwszą warstwę biszkoptów, skraplam je likierem. Wykładam połowę kremu i posypuję połową startej czekolady. Układam kolejną warstwę biszkoptów, skraplam likierem, smaruję resztę masy i posypuję czekoladą. Przykrywam masę brzegami pergaminu i wstawiam do zamrażalnika na min 8 godzin. Na maksymalnie 1/2 godziny przed podaniem, przekładam do lodówki tyle porcji ile akurat potrzebuję. Resztę trzymam cały czas w zamrażarce.