- • 50 dag truskawek mrożonych
- • cukier do smaku
- • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej rozpuszczona w 2 łyżkach wody
- • 1 łyżeczka soku z cytryny
- • 3 jajka
- • 1/2 szklanki cukru
- • 25 dag sera mascarpone
- • kilka kropli olejku waniliowego
- • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- • 10 dag startej czekolady
- • 20 włoskich podłużnych biszkoptów jak do tiramisu
- • 100 ml likieru czekoladowego lub amaretto
WYKONANIE:
Truskawki rozmrażam, dodaję cukier, gotuję 7 minut i przecieram przez sitko. Dodaję mąkę, zagotowuję, dodaję sok z cytryny i ponownie zagotowuję. Formę keksową wykładam pergaminem, zostawiając 10 cm brzegu poza formę i wstawiam do zamrażalnika.Ucieram żółtka z cukrem, aż powstanie gładka masa. Wciąż ucierając, dodaję ser mascarpone, wanilię i skórkę cytrynową. Masę delikatnie mieszam ze sztywną pianą z białek. Układam w formie pierwszą warstwę biszkoptów, skraplam je likierem. Wykładam połowę kremu i posypuję połową startej czekolady. Układam kolejną warstwę biszkoptów, skraplam likierem, smaruję resztę masy i posypuję czekoladą. Przykrywam masę brzegami pergaminu i wstawiam do zamrażalnika na min 8 godzin. Na maksymalnie 1/2 godziny przed podaniem, przekładam do lodówki tyle porcji ile akurat potrzebuję. Resztę trzymam cały czas w zamrażarce.