sobota, 24 grudnia 2011

PIERNIK KAWOWY

SKŁADNIKI:
  1. 3 szklanki mąki pszennej
  2. 25 dag miodu, 1 szklanka cukru
  3. 1 szklanka mocnego naparu z kawy
  4. 4 jajka, 1 łyżka margaryny
  5. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  6. 2 łyżeczki przyprawy do pierników
WYKONANIE:

Miód rozgrzać, dodać napar kawy, zagotować i ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do pierników. Żółtka utrzeć najpierw z cukrem, a potem margaryną. Nadal ucierając, stopniowo dodawać mąkę oraz wlewać miód z kawą. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy i piec 50 -60 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni