- 4 szkl. mąki pszennej
- 10 dag smalcu
- 10 dag margaryny
- 4 jaja
- 1 szkl cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kwaśna śmietana - tyle ile zabierze ciasto
- szczypta soli
WYKONANIE:
Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajkami, proszek
do pieczenia, sól, wyrobić i wstawić do lodówki na 1/2 godz.
Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor.
Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor.
SKŁADNIKI MASA SEROWA:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub jeden budyń
- 1/2 szkl mleka
- 3 jaja
- ok. 1 szkl cukru kryształu
- 1/2 kostki masła
- 1 cukier waniliowy
- 1 kg zmielonego sera
WYKONANIE:
Do sera dodać masło, jaja, cukier, cukier waniliowy, dobrze wymieszać,
podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać
roztrzepaną w mleku mąkę lub budyń, wymieszać i zagotować.
Masą przekładać placki a wierzch ozdobić polewą czekoladową.
Masą przekładać placki a wierzch ozdobić polewą czekoladową.