SKŁADNIKI:
360 g masła o temp. pokojowej
białko 4 dużych jajek
½ łyżeczki winianu potasu (cream of tartar)
3 łyżki + 10 łyżek cukru
¼ szklanki wody
1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
WYKONANIE:
Utrzeć masło, żeby było puszyste i odstawić. W oddzielnej misce ubić
białka z winianem potasu. Stopniowo dodając 3 łyżki cukru, ubić dość
sztywną pianę z białek. Odstawić. Zagotować w rondelku wodę z
pozostałymi 10 łyżkami cukru. Podgrzewać syrop do 115°C, używając
termometru cukierniczego. Zdjąć z ognia i natychmiast – stale mieszając
mikserem na średnich obrotach – ostrożnie wlać do piany z białek po
ściance miski. Zwiększyć obroty miksera i mieszać, aż piana ostygnie do
temp. pokojowej. Mieszając, dodawać porcjami miękkie masło. Po 2
minutach dodać ekstrakt waniliowy i sól.