wtorek, 27 grudnia 2011

KREM MAŚLANY III

SKŁADNIKI:

360 g masła o temp. pokojowej
białko 4 dużych jajek
½ łyżeczki winianu potasu (cream of tartar)
3 łyżki + 10 łyżek cukru
¼ szklanki wody
1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli

WYKONANIE:


Utrzeć masło, żeby było puszyste i odstawić. W oddzielnej misce ubić białka z winianem potasu. Stopniowo dodając 3 łyżki cukru, ubić dość sztywną pianę z białek. Odstawić. Zagotować w rondelku wodę z pozostałymi 10 łyżkami cukru. Podgrzewać syrop do 115°C, używając termometru cukierniczego. Zdjąć z ognia i natychmiast – stale mieszając mikserem na średnich obrotach – ostrożnie wlać do piany z białek po ściance miski. Zwiększyć obroty miksera i mieszać, aż piana ostygnie do temp. pokojowej. Mieszając, dodawać porcjami miękkie masło. Po 2 minutach dodać ekstrakt waniliowy i sól.