SKŁADNIKI:
CIASTO
• 120 g miękkiego niesolonego masła
• 250 g cukru
• 2 jajka + 1 żółtko
• 210 g czekolady gorzkiej roztopionej
• 4 łyżki ostudzonej mocnej kawy
• 1 łyżka rumu lub brandy
• 165 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 30 g orzechów laskowych
MASA SEROWA
• 340 g twarogu śmietankowego zmielonego (np. President)
• 100 g cukru
• 1 żółtko
• 30 g mąki
• starta skórka z 1 pomarańczy
• 1 łyżka wyciśniętego soku z pomarańczy
WYKONANIE:
MASA SEROWA
Utrzeć ser z cukrem. Ciągle ubijając mikserem dodać żółtko, następnie
wsypać mąkę. Na koniec zmiksować ze skórką i sokiem pomarańczowym,
uzyskując dość gęstą konsystencję masy.
CIASTO
Utrzeć masło z cukrem, następnie stopniowo wbijać jajka i żółtko, cały
czas ubijając. Wymieszać z roztopioną czekoladą, następnie z kawą i
rumem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i solą. Wymieszać na jednolitą masę.
WYKOŃCZENIE
połowę masy czekoladowej wyłożyć do
przygotowanej formy. Łyżką rozłożyć połowę masy serowej i zrobić ósemki,
delikatnie mieszając ciemną i jasną masę. Następnie miejscami wyłożyć
masę czekoladową, rozsypać orzechy, nałożyć masę serową i delikatnymi
ruchami zrobić kilka ósemek. Można też masę serową włożyć do rękawa
cukierniczego i wciskać ją w masę czekoladową.