czwartek, 29 grudnia 2011

CZEKOLADOWO SEROWE

SKŁADNIKI:

CIASTO

120 g miękkiego niesolonego masła
250 g cukru
2 jajka + 1 żółtko
210 g czekolady gorzkiej roztopionej
4 łyżki ostudzonej mocnej kawy
1 łyżka rumu lub brandy
165 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
30 g orzechów laskowych

MASA SEROWA

340 g twarogu śmietankowego zmielonego (np. President)
100 g cukru
1 żółtko
30 g mąki
starta skórka z 1 pomarańczy
1 łyżka wyciśniętego soku z pomarańczy

WYKONANIE:

MASA SEROWA

Utrzeć ser z cukrem. Ciągle ubijając mikserem dodać żółtko, następnie wsypać mąkę. Na koniec zmiksować ze skórką i sokiem pomarańczowym, uzyskując dość gęstą konsystencję masy.

CIASTO

Utrzeć masło z cukrem, następnie stopniowo wbijać jajka i żółtko, cały czas ubijając. Wymieszać z roztopioną czekoladą, następnie z kawą i rumem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać na jednolitą masę.

WYKOŃCZENIE

połowę masy czekoladowej wyłożyć do przygotowanej formy. Łyżką rozłożyć połowę masy serowej i zrobić ósemki, delikatnie mieszając ciemną i jasną masę. Następnie miejscami wyłożyć masę czekoladową, rozsypać orzechy, nałożyć masę serową i delikatnymi ruchami zrobić kilka ósemek. Można też masę serową włożyć do rękawa cukierniczego i wciskać ją w masę czekoladową.