SKŁADNIKI:
CIASTO
• 120 g miękkiego niesolonego masła
 • 250 g cukru
 • 2 jajka + 1 żółtko
 • 210 g czekolady gorzkiej roztopionej
 • 4 łyżki ostudzonej mocnej kawy 
 • 1 łyżka rumu lub brandy
 • 165 g mąki
 • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 • szczypta soli
 • 30 g orzechów laskowych
MASA SEROWA
 
 • 340 g twarogu śmietankowego zmielonego (np. President)
 • 100 g cukru
 • 1 żółtko
 • 30 g mąki
 • starta skórka z 1 pomarańczy
 • 1 łyżka wyciśniętego soku z pomarańczy
WYKONANIE:
MASA SEROWA
Utrzeć ser z cukrem. Ciągle ubijając mikserem dodać żółtko, następnie 
wsypać mąkę. Na koniec zmiksować ze skórką i sokiem pomarańczowym, 
uzyskując dość gęstą konsystencję masy.
CIASTO
 
 Utrzeć masło z cukrem, następnie stopniowo wbijać jajka i żółtko, cały 
czas ubijając. Wymieszać z roztopioną czekoladą, następnie z kawą i 
rumem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do 
pieczenia i solą. Wymieszać na jednolitą masę.
WYKOŃCZENIE
 połowę masy czekoladowej wyłożyć do 
przygotowanej formy. Łyżką rozłożyć połowę masy serowej i zrobić ósemki,
 delikatnie mieszając ciemną i jasną masę. Następnie miejscami wyłożyć 
masę czekoladową, rozsypać orzechy, nałożyć masę serową i delikatnymi 
ruchami zrobić kilka ósemek. Można też masę serową włożyć do rękawa 
cukierniczego i wciskać ją w masę czekoladową.
