środa, 9 stycznia 2013

WŁOSKI KREM MAŚLANY

SKŁADNIKI:

1. 8 białek- dużych
2. 2 cup cukru
3. 1/2 cup wody
4. 4 cup masła
5. łyżeczka ekstraktu waniliowego

WYKONANIE:

Ubić białka na sztywno z 1/2 cup cukru. Do rondelka wlać 1/2 cup wody i wsypać 1,1/2 cup cukru, ugotować syrop do temp 110 stopni. Ugotowany syrop (110 stopni) wlać cienkim strumieniem do ciągle ubijanych białek. Zwiększyć obroty i ubijać do czasu aż miska ostygnie (ok 15 min). Masło podzielić na 5 części i powoli dodawać do masy białkowo cukrowej. Na sam koniec dodać ekstrakt waniliowy i ubijać do czasu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Można przechowywać w lodówce do 7 dni szczelnie okryty folią.