poniedziałek, 14 stycznia 2013

PIANKA CZEKOLADOWA

SKŁADNIKI:

PIANKA

  1. 3 duże białka
  2. 1 i 3/4 szklanki cukru
  3. 1 łyżeczka dowolnego ekstraktu (np. z wanilii, z migdałów), można pominąć
  4. 1/4 szklanki wody
Białka, cukier, wodę włożyć do miski. Ubijać mikserem przez około 1 minutę. Następnie umieścić miskę nad kąpielą wodną i dalej ubijać przez 12 min. Podczas gdy woda w garnuszku paruje, w misce ubijać w dalszym ciągu nasze białka z cukrem, przez równe 12 minut. Na koniec dodać ekstrakt i wymieszać.
 Po udekorowaniu najlepiej zostawić na noc w lodówce. .
 
POLEWA
  1. 360 g czekolady
  2. 3 łyżki oleju
Czekoladę z olejem rozpuścić  w kąpieli wodnej. Wlać do wysokiego naczynia i poczekać aż trochę przestygnie ok 10-15 min