środa, 9 stycznia 2013

ROLADA ORZECHOWA

SKŁADNIKI:

CIASTO:
4 jaja
7 dag mielonych orzechów
7 dag cukru

NADZIENIE:
śmietana 30 %
250 gram serek mascarpone
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy

DEKORACJA
cukierpuder

WYKONANIE:

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać orzechy i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z masą orzechową. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować tłuszcze i rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego  do 180 stopni i piec ok 10 minut. Po upieczeniu wyjąć na posypaną cukrem wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon do całkowitego wystudzenia.
Bitą śmietanę ubić na sztywno dodając cukier i cukier waniliowy. Serek mascarpone przełożyć do miski i miksować na najniższych obrotach przez minutę, następnie po łyżce dodawać ubitą śmietanę. Gotowym kremem przełożyć ciasto i zwinąć w roladę. Ciasto udekorować cukrem pudrem