SKŁADNIKI:
CIASTO:
3/4 szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
MASA TOFI:
1/2 litra śmietany 36%
2 łyżki żelatyny
puszka masy krówkowej
1/5 łyżki kawy rozpuszczalnej
podłóżne biszkopty
MASA ŚMIETANOWA
1/2 litra śmietany 30%
łyżka cukru pudru
1/5 łyżki żelatyny
DEKORACJA:
czekolada
WYKONANIE
Białka ubijamy na sztywno dodając cukier, a następnie żółtka. Mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Łyżkę kawy rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłej wody. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody, podgrzewamy. Śmietanę 36% ubijamy na sztywno. Masę z puszki miksujemy, partiami dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy i chwilę miksujemy.. Resztę kawy rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody.
Na biszkopt wykładamy 1/3 tężejącej masy.Na to wykładamy biszkopty maczane w kawie i znowu resztę masy. Schładzamy. Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, mieszamy z rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody żelatyną. Wykładamy na ciasto i schładzamy. Na koniec dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.