środa, 9 stycznia 2013

WŁOSKI CUSTARD CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

1. 2,5 tłustego mleka
2. 1 łyżeczka wanilii
3. 1 cup cukru
4. 2/3 cup mąki tortowej (przesianej)
5. 5 dużych zółtek
6. 2 łyżeczki solonego masła
7. 5 dag czekolady

WYKONANIE:

Mleko z wanilią podgrzać. W misce ubić żółtka z cukrem i mąką. Podgrzane mleko z wanilią ubijać (spieniać) do czasu wystudzenia po czym dodać masę żółtkową i ubijać na na kuchence (na gazie) do momentu uzyskania gęstej i kremowej masy (ok 1-2 min) Ubijając należy zdejmować od czasu do czasu z kuchni, żeby nie przegrzać. Zdjąć garnek z gazu i wystudzić. Masło ubijać z rozpuszczoną czekoladą po czym dodać do wystudzonej masy i ubijać ok 2-3 minuty aż krem stanie się gęsty i kremowy. Przed użyciem pozostawić w lodówce na ok 6 h