SKŁADNIKI
CIASTO
25 dag mąki
2 łyżki cukru
5 dag masła
100 ml białego wytrawnego wina
białko jajka
olej
NADZIENIE
25 dag serka ricotta
5 łyżek śmietany 36%
łyżka cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
POLEWA
10 dag czekolady
łyżka masła
WYKONANIE
Z mąki, cukru, masła i wina zagnieść elastyczne ciasto i odstaw na pół godziny. Rozwałkować na grubość ok 2 mm i wyciąć szklanką kółka. Nawinąć na metalowe rurki tak aby brzegi się nachodziły, Miejsca złączenia smarować białkiem. Rozgrzać olej na głębokiej patelni. Smażyć partiami rurki ok 3-4 minuty aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Układać na papierowym ręczniku i delikatnie zdejmować z obręczy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Maczać końcówki ciastek w czekoladzie odstawić do zastygnięcia.
Ricottę utrzeć ze śmietaną, cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Nadziewać tużprzed podaniem.