piątek, 11 stycznia 2013

WIEŻOWIEC

SKŁADNIKI:

CIASTO:
3 szklanki mąki
2 łyżki masła
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka octu
2 jajka
5 żółtek
 
KREM:
500 ml śmietany 36%
1 serek mascarpone
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
sezonowe owoce np truskawki, jagody

WYKONANIE:

Z wymienionych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 9 części. Rozwałkowujemy na cienkie placki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 - 15 minut.
Ubijamy śmietanę z cukrem, cukrem waniliowym na sztywno, dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Bierzemy 1 placek i smarujemy kremem, na to układamy jagody i pokrojone truskawki. I znowu placek...Powtarzamy czynność do czasu aż wykorzystamy wszystkie placki. Ostatnią warstwę dekorujemy cukrem pudrem