poniedziałek, 14 stycznia 2013

WIEDEŃSKIE PĄCZKI

SKŁADNIKI:

CIASTO:
1/4 margaryny
200 ml wody
1 szklanka mąki pszennej
 4 jajka
szczypta soli

LUKIER
2 białka
1 szklanka cukru pudru
sok z 1 cytryny

WYKONANIE:

CIASTO
Do rondla wlać wodę, dodać margarynę i szczyptę soli. Zagotować. Wsypać przesianą mąkę , cały czas mieszać drewnianą łyżką do czasu aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie dodawać po 1 jajku miksując cały czas do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Z pergaminu wyciąć 15 średnich kwadratów. Napełnić szprycę  z końcówką gwiazdkową ciastem. Wyciskać małe kółka na wycięte kwadraty. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Ptysie wkładać do rondla papierem ku górze. Gdy ciasto zacznie odstawać od papieru wyjąć papier. Ciastka smażyć na złoty kolor. Wykładać na pergamin aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

LUKIER
Białka, cukier puder i sok z cytryny ucierać aż powstanie biały gładki lukier.
Za pomocą pędzelka smarować ptysie i odstawić do zastygnięcia