wtorek, 5 lutego 2013

Róże karnawałowe

SKŁADNIKI:

35 dag mąki
6 żółtek
5 dag masła
3 łyżki rumu
2 jajka
1/4 szklanki gęstej śmietanylub jogurtu greckiego
aromat
sól
olej
cukier puder
konfitura

WYKONANIE:

Mąkę przesiać i posiekać z masłem. Dodać 7 żółtek, śmietanę i aromat. Dokładnie wyrobić Pod koniec wyrabiania dodać szczyptę soli i rum. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 1 mm. Wykrawać po trzy różnej wielkości koła, nacinając brzegi każdego pięć razy. Następnie bierzemy największe koło i środek smarujemy białkiem, na to przyklejamy mniejsze koło i znowu środek smarujemy białkiem i naklejamy najmniejsze koło. Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni i delikatnie wrzucamy ciastka najmniejszym kołem do dołu. Smażymy do zrumienienia. Po upieczeniu należy odsączyć na papierowym ręczniku, następnie po pudrować i w środek każdej róży włożyć marmoladę.