SKŁADNIKI:
35 dag mąki
6 żółtek
5 dag masła
3 łyżki rumu
2 jajka
1/4 szklanki gęstej śmietanylub jogurtu greckiego
aromat
sól
olej
cukier puder
konfitura
WYKONANIE:
Mąkę przesiać i posiekać z masłem. Dodać 7 żółtek, śmietanę i aromat. Dokładnie wyrobić Pod koniec wyrabiania dodać szczyptę soli i rum. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 1 mm. Wykrawać po trzy różnej wielkości koła, nacinając brzegi każdego pięć
razy. Następnie bierzemy
największe koło i środek smarujemy białkiem, na to przyklejamy mniejsze
koło i znowu środek smarujemy białkiem i naklejamy najmniejsze koło.
Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni i delikatnie wrzucamy ciastka
najmniejszym kołem do dołu. Smażymy do zrumienienia. Po
upieczeniu należy odsączyć na papierowym ręczniku, następnie po pudrować
i w środek każdej róży włożyć marmoladę.