wtorek, 5 lutego 2013

Faworki

        SKŁADNIKI
  1. 25 dag mąki pszennej
  2. 2 dag masła
  3. 3 duże żółtka
  4. około 1/4 szklanki gęstej śmietany
  5. łyżka spirytusu
  6. szczypta soli
  7. olej 
  8. cukier puder
  • WYKONANIE
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, sól, spirytus i śmietanę, Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, W razie potrzeby dodać mąki. ciasto musi być konsystencji takiej jak na makaron. Następne bić ciasto wałkiem tak długo, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce na godzinę Potem cienko rozwałkować, podsypując mąką i pokroić  nożem w paski. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które  przełożyć jeden koniec ciasta tak, aby utworzył się węzeł.
Rozgrzać olej i do gorącego wkładać faworki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na papierowe ręczniki, aby obciekły z tłuszczu. Wystudzone posypać cukrem pudrem.