- 25 dag mąki pszennej
- 2 dag masła
- 3 duże żółtka
- około 1/4 szklanki gęstej śmietany
- łyżka spirytusu
- szczypta soli
- olej
- cukier puder
- WYKONANIE
Mąkę
posiekać z masłem, dodać żółtka, sól, spirytus i śmietanę, Wszystkie składniki dokładnie
wyrobić, W razie potrzeby dodać mąki. ciasto musi być konsystencji takiej jak na makaron. Następne bić ciasto wałkiem tak długo, aż zaczną się tworzyć
pęcherzyki powietrza. Ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce na godzinę Potem
cienko rozwałkować, podsypując mąką i pokroić nożem w paski. W środku każdego paska zrobić
nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta tak, aby utworzył
się węzeł.
Rozgrzać olej i do gorącego wkładać faworki. Smażyć
z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na papierowe ręczniki, aby
obciekły z tłuszczu. Wystudzone posypać cukrem pudrem.