piątek, 1 lutego 2013

Róże karnawałowe

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki
5 żółtek
2 małe pojemniki kwaśnej śmietany (ok 250 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bialko
olej
cuker puder

WYKONANIE

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Odłożyć na ok 20 minut w chłodne miejsce. Rozwałkować cienko i wykrawać po trzy różnej wielkości koła., nacinając brzegi każdego pięć razy. Następnie bierzemy największe koło i środek smarujemy białkiem, na to przyklejamy mniejsze koło i znowu środek smarujemy białkiem i naklejamy najmniejsze koło. Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni i delikatnie wrzucamy ciastka najmniejszym kołem do dołu. Smażymy do zrumienienia. Po upieczeniu należy odsączyć na papierowym ręczniku, następnie po pudrować i w środek każdej róży włożyć marmoladę.