poniedziałek, 28 października 2013

Muffiny czekoladowo karmelowo orzechowe


Auto policyjne dla dwuletniego Marka




Chocolate Feather Decoration Garnish How To Cook That Ann Reardon

Truck Cake 3D Tutorial HOW TO Cook That

Cars Cake Tutorial HOW TO COOK THAT Disney Lightning McQueen Ann Reardon

Chocolate Mousse in Chocolate Cup Recipe HOW TO COOK THAT Ann Reardon Ch...

Shoe Cake Tutorial Fondant Pillow Cake HOW TO COOK THAT Ann Reardon Cake...

poniedziałek, 21 października 2013

Krem śmietanowo serowy

SKŁADNIKI:

  • 500 g śmietany 36 %
  • 300 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1 laska wanili
WYKONANIE

Ubić śmietanę z cukrem pudrem i wydrążoną laską wanilii na sztywno. Po dokładnym ubiciu dodawać po łyżce serek mascarpone i dalej ubijać na niskich obrotach. Tak przygotowany krem można urozmaicić dodając pasty smakowe. 


Biszkopt kakaowy

SKŁADNIKI:
  • 150 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 4 łyżki kakao 
WYKONANIE:

Obie mąki i kakao mieszamy razem i przesiewamy dwukrotnie przez sito.  Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec powoli dodajemy przesiany cukier puder wciąż ubijając. Dodajemy rozmącone żółtka, łyżkę soku z cytryny i aromat  delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy porcjami mąkę. Mieszamy delikatnie i możliwie szybko, bo biszkopt za długo mieszany opadnie. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki. Pieczemy ok 25 minut w 165 stopniach aż biszkopt wyrośnie, a później jeszcze 15 minut w 190 stopniach.             

wtorek, 8 października 2013

3 bit

CIASTO:

SKŁADNIKI:
  1. 6 jajek
  2. 1 szklanka cukru
  3. 1 szklanka mąki pszennej
  4. 4 łyżeczki kakao
  5. 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 1 łyżka oleju
  7. 1 łyżka zimnej wody
KREM

SKŁADNIKI
  1. 2 jajka
  2. 1 szklanka cukru
  3. 4 łyżki mąki pszennej
  4. 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  5. 1 litr mleka
  6. 1 cukier waniliowy
  7. 1 masło
PONCZ

1 szklanka mocnej kawy
2 likier kawowy bądź ajerkoniak 

POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  1. 1  duża puszka masy krówkowej
  2. 6 paczek herbatników
WYKONANIE

CIASTO:

Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier następnie żółtka i chwilę jeszcze ubijać.Dodać resztę składników, wodę na końcu-wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Piec około 45 min. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części.

KREM:

Ubić jajka z cukrem ,następnie dodać mąkę i wymieszać.W drugim garnku zagotować mleko z cukrem waniliowym. Po czym dodać pomału do ubitych jajek, cały czas miksować na małych obrotach i wszystko zagotować.Następnie pozostawić do ostygnięcia. Po wystudzeniu masę utrzeć z masłem.

WYKOŃCZENIE:

1/2 biszkoptu nasączamy i smarujemy 1/2 masy krówkowej. Na to wykładamy 2 paczki herbatników i smarujemy 1/3 masy budyniowej i znowu wykładamy 2 paczki herbatników. Na to 1/2 masy krówkowej i znowu 2 paczki herbatników, na to 1/3 masy budyniowej, 1/2 biszkoptu nasączamy i na to wykładamy 1/3 masy budyniowej . Po wierzchu posypać cacao.

poniedziałek, 7 października 2013

Snickers

SKŁADNIKI:

CIASTO
  1. 40 dag mąki
  2. 20 dag  margaryny
  3. 15 dag cukru
  4. 4 żółtka (białka ubić 20 dag cukru)
  5. 3 łyżki śmietany
  6. 1 łyżeczka sody
  7. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE 
  1. 1 słoik powideł śliwkowych
  2. 30 dag orzechów włoskich
  3. 2 łyżki miodu
  4. 10 dag cukru
  5. 10 dag masła
KREM
  1. 1 litr mleka
  2. 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  3. 5 łyżek mąki zwykłej
  4. 1 szklanka cukru
  5. 1 cukier waniliowy
  6. 1 masło
WYKONANIE:

CIASTO:

Z margaryny ,żółtek, śmietany, mąki, cukru, sody, proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części.

NADZIENIE:

Orzechy włoskie kroimy i przekładamy do garnka, dodajemy miód, cukier i masło. Doprowadzamy do wrzenia. Studzimy.

WYKOŃCZENIE:

Obie części ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi, na to wykładamy masę orzechową i na to ubite białka z cukrem. Pieczemy w 180 stopniach. Po upieczeniu oba ciasta pozostawiamy do wystudzenia. 

KREM:

Ugotować budyń i ostudzić.Utrzeć z masłem na puch.

WYKOŃCZENIE

 3/4 kremu włożyć na pierwszy placek, przykryć drugim i posmarować resztą kremu. Oblać czekoladą i posypać orzechami

Shrek

SKŁADNIKI :

  1. 5 jaj
  2. 1szklanka.mąki
  3. 1szklanka cukru
  4. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  5. 1duży zielony sok PYSIO
  6. 3 budynie śmietankowe
  7. 2 opakowania delicji
  8. 3 zielone galaretki
  9. 1 śnieżka
WYKONANIE:

Biszkopt:

Cukier i żółtka ubić do białości, dodać ubite na sztywno białka, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wymieszać wylać na formę wyłożoną natłuszczonym papierem.Upiec.Wystudzić.

Masa:

Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki PYSIA resztę soku zagotować do gotującego wlać rozpuszczone budynie chwilę gotować.Gorące rozsmarować na biszkopcie.Na to ułożyć delicje.Na zimne ciasto wylewamy śnieżkę z galaretką rozpuszczoną w 1 szklance.wody (śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i dodajemy do niej tężejącą galaretkę jeszcze chwile ubijamy). Gdy to stężeje wylewamy na to 2 galaretki zielone rozpuszczone w 3i1/2 szklanki.wody.