poniedziałek, 7 października 2013

Snickers

SKŁADNIKI:

CIASTO
  1. 40 dag mąki
  2. 20 dag  margaryny
  3. 15 dag cukru
  4. 4 żółtka (białka ubić 20 dag cukru)
  5. 3 łyżki śmietany
  6. 1 łyżeczka sody
  7. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE 
  1. 1 słoik powideł śliwkowych
  2. 30 dag orzechów włoskich
  3. 2 łyżki miodu
  4. 10 dag cukru
  5. 10 dag masła
KREM
  1. 1 litr mleka
  2. 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  3. 5 łyżek mąki zwykłej
  4. 1 szklanka cukru
  5. 1 cukier waniliowy
  6. 1 masło
WYKONANIE:

CIASTO:

Z margaryny ,żółtek, śmietany, mąki, cukru, sody, proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części.

NADZIENIE:

Orzechy włoskie kroimy i przekładamy do garnka, dodajemy miód, cukier i masło. Doprowadzamy do wrzenia. Studzimy.

WYKOŃCZENIE:

Obie części ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi, na to wykładamy masę orzechową i na to ubite białka z cukrem. Pieczemy w 180 stopniach. Po upieczeniu oba ciasta pozostawiamy do wystudzenia. 

KREM:

Ugotować budyń i ostudzić.Utrzeć z masłem na puch.

WYKOŃCZENIE

 3/4 kremu włożyć na pierwszy placek, przykryć drugim i posmarować resztą kremu. Oblać czekoladą i posypać orzechami