CIASTO
- 40 dag mąki
- 20 dag margaryny
- 15 dag cukru
- 4 żółtka (białka ubić 20 dag cukru)
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 30 dag orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 1 litr mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki zwykłej
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 masło
CIASTO:
Z margaryny ,żółtek, śmietany, mąki, cukru, sody, proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części.
NADZIENIE:
Orzechy włoskie kroimy i przekładamy do garnka, dodajemy miód, cukier i masło. Doprowadzamy do wrzenia. Studzimy.
WYKOŃCZENIE:
Obie części ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi, na to wykładamy masę orzechową i na to ubite białka z cukrem. Pieczemy w 180 stopniach. Po upieczeniu oba ciasta pozostawiamy do wystudzenia.
KREM:
Ugotować budyń i ostudzić.Utrzeć z masłem na puch.
WYKOŃCZENIE
3/4 kremu włożyć na pierwszy placek, przykryć drugim i posmarować resztą kremu. Oblać czekoladą i posypać orzechami