wtorek, 8 października 2013

3 bit

CIASTO:

SKŁADNIKI:
  1. 6 jajek
  2. 1 szklanka cukru
  3. 1 szklanka mąki pszennej
  4. 4 łyżeczki kakao
  5. 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 1 łyżka oleju
  7. 1 łyżka zimnej wody
KREM

SKŁADNIKI
  1. 2 jajka
  2. 1 szklanka cukru
  3. 4 łyżki mąki pszennej
  4. 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  5. 1 litr mleka
  6. 1 cukier waniliowy
  7. 1 masło
PONCZ

1 szklanka mocnej kawy
2 likier kawowy bądź ajerkoniak 

POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  1. 1  duża puszka masy krówkowej
  2. 6 paczek herbatników
WYKONANIE

CIASTO:

Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier następnie żółtka i chwilę jeszcze ubijać.Dodać resztę składników, wodę na końcu-wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Piec około 45 min. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części.

KREM:

Ubić jajka z cukrem ,następnie dodać mąkę i wymieszać.W drugim garnku zagotować mleko z cukrem waniliowym. Po czym dodać pomału do ubitych jajek, cały czas miksować na małych obrotach i wszystko zagotować.Następnie pozostawić do ostygnięcia. Po wystudzeniu masę utrzeć z masłem.

WYKOŃCZENIE:

1/2 biszkoptu nasączamy i smarujemy 1/2 masy krówkowej. Na to wykładamy 2 paczki herbatników i smarujemy 1/3 masy budyniowej i znowu wykładamy 2 paczki herbatników. Na to 1/2 masy krówkowej i znowu 2 paczki herbatników, na to 1/3 masy budyniowej, 1/2 biszkoptu nasączamy i na to wykładamy 1/3 masy budyniowej . Po wierzchu posypać cacao.