SKŁADNIKI:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 łyżeczki kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka zimnej wody
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 litr mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1 masło
1 szklanka mocnej kawy
2 likier kawowy bądź ajerkoniak
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- 1 duża puszka masy krówkowej
- 6 paczek herbatników
CIASTO:
Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier następnie żółtka i chwilę jeszcze ubijać.Dodać resztę składników, wodę na końcu-wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Piec około 45 min. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części.
KREM:
Ubić jajka z cukrem ,następnie dodać mąkę i wymieszać.W drugim garnku zagotować mleko z cukrem waniliowym. Po czym dodać pomału do ubitych jajek, cały czas miksować na małych obrotach i wszystko zagotować.Następnie pozostawić do ostygnięcia. Po wystudzeniu masę utrzeć z masłem.
WYKOŃCZENIE:
1/2 biszkoptu nasączamy i smarujemy 1/2 masy krówkowej. Na to wykładamy 2 paczki herbatników i smarujemy 1/3 masy budyniowej i znowu wykładamy 2 paczki herbatników. Na to 1/2 masy krówkowej i znowu 2 paczki herbatników, na to 1/3 masy budyniowej, 1/2 biszkoptu nasączamy i na to wykładamy 1/3 masy budyniowej . Po wierzchu posypać cacao.