- 150 g mąki tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 4 łyżki kakao
Obie mąki i kakao mieszamy razem i przesiewamy dwukrotnie przez sito. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec powoli dodajemy przesiany cukier puder wciąż ubijając. Dodajemy rozmącone żółtka, łyżkę soku z cytryny i aromat delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy porcjami mąkę. Mieszamy delikatnie i możliwie szybko, bo biszkopt za długo mieszany opadnie. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki. Pieczemy ok 25 minut w 165 stopniach aż biszkopt wyrośnie, a później jeszcze 15 minut w 190 stopniach.