poniedziałek, 21 października 2013

Biszkopt kakaowy

SKŁADNIKI:
  • 150 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 4 łyżki kakao 
WYKONANIE:

Obie mąki i kakao mieszamy razem i przesiewamy dwukrotnie przez sito.  Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec powoli dodajemy przesiany cukier puder wciąż ubijając. Dodajemy rozmącone żółtka, łyżkę soku z cytryny i aromat  delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy porcjami mąkę. Mieszamy delikatnie i możliwie szybko, bo biszkopt za długo mieszany opadnie. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki. Pieczemy ok 25 minut w 165 stopniach aż biszkopt wyrośnie, a później jeszcze 15 minut w 190 stopniach.