SKŁADNIKI :
CIASTO:
1. 15 dag mąki
2. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
3. 2 łyżki kakao
4. 4 jajka
5. 4 łyżki zimnej wody
6. 15 dag cukru
7.2 łyżki cukru pudru
KREM:
1. 4 łyżeczki żelatyny
2. 750 ml śmietany 36%
3. 1 cukier waniliowy
4. 3 łyżki kawy capucino
5. 6 łyżek cukru pudru
WYKONANIE:
CIASTO:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i kakao, wymieszać. Białka ubić z zimną wodą i cukrem, dodać żółtka, a następnie mieszankę mączną. Wyrobić. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem d pieczenia. Piec ok 12 min w temp 200stopni. Ciepłe ciasto oprósz cukrem pudrem i zwinąć w wilgotną ściereczkę, Pozostawić do wystudzenia.
KREM:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Z 700 ml śmietany, cukru waniliowego, cukru pudru i cappuccino ubić krem. Resztę śmietany zagrzać, dodać żelatynę, rozpuścić. Żelatynę dodać do kremu.
WYKOŃCZENIE:
Ciasto posmarować 2/3 ilością kremu. Zwinąć, schłodzić. Przed podaniem posmarować roladę pozostałą ilością kremu. Można udekorować wiórkami czekoladowymi.