SKŁADNIKI:
CIASTO:
1. 3 szklanki mąki
2. 20 dag margaryny
3. 2 żółtka
4. 2-3 łyżki gęstej śmietany
5. 3/4 szklanki cukru pudru
6. tłuszcz do foremek
KREM BUDYNIOWY:
1. 1/2 l mleka
2. 2 jajka
3. 2 żółtka
4. 1 szklanka cukru
5. 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
6. 5 kropel aromatu waniliowego
WYKONANIE:
CIASTO:
Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, cukier puder, śmietanę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez ok 1 godzinę.
KREM:
Zagotować mleko, w osobnym naczyniu utrzeć jajka i żółtka z cukrem, aromatem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Do masy jajecznej wlać cienkim strumieniem wrzące mleko cały czas mieszając. Dalej mieszać na parze aż zgęstnieje. Ostudzić.
WYKOŃCZENIE:
Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wykrawać babeczki, dwa razy więcej niż jest babeczek. Wysmarowane foremki wylepić ciastem, napełnić kremem budyniowym do 3/4 wysokości, a następnie zaklejać z wierzchu ciastem. Obie części ciasta muszą być dobrze połączone aby krem nie wykipiał podczas pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. Wyjmować z foremek póki są gorące. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.