piątek, 15 listopada 2013

Z jabłkami( bądz inne owoce)

SKŁADNIKI:
  1. 2 jajka 
  2. szczypta soli
  3. 1/2 szklanki cukru
  4. 90 ml mleka
  5. 1 i 2/3 szklanki mąki
  6. 125 g masła
  7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. garść rodzynek
  9. 3 jabłka
WYKONANIE:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wsypać szczyptę soli i dodać pojedynczo jajka. Wymieszac.
Dodać przesianą mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko. Dokładnie wymieszać i dodać rodzynki. Gotową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem. Układać na sztorc lekko przyciskając obrane i pokrojone na ósemki jabłka. Można posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach 60 - 70 minut.