SKŁADNIKI:
50 dag maki
20 dag miodu
2o dag cukru
1 łyżka sody oczyszczonej
5 dag masła
1 jajko
2 łyżki kakao
przyprawa do piernika
LUKIER
15 dag cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE
Rozpuścić miód, dodać przyprawę do pierników. Dodać masło i cukier, podgrzewać aż składniki się rozpuszczą, przestudzić. Masę wlać do miski, wsypać przesianą mąkę z sodą, wymieszać. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao, oba rodzaje wyrobić. Uformować kule, owinąć folią i włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki (ja wkładam na całą noc). Obydwa ciasta rozwałkować na grubość 3 mm. Foremkami wycinać pierniczki, ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 15 min w 180 stopniach.
LUKIER
Połączyć cukier puder, sok z cytryny, 2 łyżki gorącej wody i mieszać aż powstanie jednolita masa.