wtorek, 4 lutego 2014

Sernik doskonały

SKŁADNIKI:
  1. 1 kg sera (zemleć)
  2. 6 jajek
  3. 1 szklanka cukru
  4. 12,5 dag masła
  5. 2 cukry waniliowe
  6. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  7. 1/2 proszku do pieczenia
  8. garść rodzynek
  9. skórka pomarańczowa
WYKONANIE


Rodzynki sparzyć i osączyć. Twaróg zemleć i utrzeć z masłem. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem do białości i połączyć z masą serową. Następnie dodać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz bakalie i dokładnie połączyć. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z masą serową, formę natłuścić i posypać bułką tartą, wlać masę serową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 75 minut w temperaturze 200 stopni.