sobota, 8 lutego 2014

Drożdzowe jabłkami i rodzynkami

SKŁADNIKI:


CIASTO
  1. 550 g mąki
  2. 2 jajka
  3. 50 g drożdży
  4. 150 g mleka
  5. 6 łyżek cukru
  6. 100 g masła
NADZIENIE
  1. 12 jabłek (w zależności od wielkości formy)
  2. 3 łyżki miodu
  3. 2 łyżki masła
  4. sok z 1 pomarańczy
  5. 2 łyżki brązowego cukru
  6. garść rodzynek
POLEWA
  1. sok z 1 cytryny
  2. łyżka miodu
  3. cukier
WYKONANIE


Drożdże, łyżka cukru łyżka mąki rozpuścić w połowie ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia. Zagrzać masło i połączyć z pozostałym ciepłym mlekiem. Jajka z cukrem ubić do białości. Gdy wyrosną drożdże połączyć z masą jajeczną i masłem. wymieszać i stopniowo dodawać mąkę. Zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.




PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:


Jabłka obieramy, kroimy na pół i wydrążamy. Na patelni rozgrzewamy miód, sok z pomarańczy, masło i cukier. Połówki układamy na patelni i blanszujemy w przygotowanym syropie ok 5 min z każdej strony. zdejmujemy z patelni i odstawiamy. w pozostałym syropie blanszujemy rodzynki. Przekładamy do miseczki. Polewamy jabłka pozostałym syropem.


WYKOŃCZENIE:


Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy obie części na wielkość formy w której będziemy piec. Pierwszy płat ciasta układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy obok siebie połówki jabłek, następnie posypujemy rodzynkami. Pędzelkiem smarujemy jabłka pozostałym syropem. Przykrywamy drugą częścią ciasta, wygładzając delikatnie dłonią tak aby uwydatnić przerwy między jabłkami. Widelcem dociskamy boki ciasta, następnie nakłuwamy górę.
Pieczemy przez 10 min w 195 stopniach, następnie w 180 ok 25 - 30 minut do zrumienienia.


Wyciskamy sok z 1 cytryny do garnuszka i gotujemy, dodajemy cukier ( ilość zależy od wielkości cytryny) Gotujemy lekki lukier. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy miód. Ukręcamy. Smarujemy ciepłe ciasto ciepłym lukrem i gotowe. Odstawiamy do przestudzenia. SMACZNEGO